sobota 20. dubna 2019

Akceleracionismus

Včera jsem na pedikúře pročítal speciálně pro tuto wellness proceduru odložené číslo magazínu A2 (6/2016), které je tematicky věnováno novému filozofickému směru. Akceleracionismu.
K tématu velmi těžko vyslovitelnému se v čísle vztahuje několik statí, fenomén rozebírajících od A do Z tam i zpět, logicky opakujících popis premis, argumentů, fakt, indukcí, dedukcí a konkluzí. Statí hýřících krásnými termíny jako paradigma, neoliberalismus, revoluce a aktuálněneopomenutelným zaklínadlem „diskurz“ - bez diskurzu dnes do tisku nelez!
Byv zbavován rohoviny, oštipován, broušen a zvláčňován, osvojil jsem si krok za krokem kompendium akceleracionismu. S ubývající hodinou kosmetického zákroku stále více blízek vhledu do problematiky. A snad jsem nakonec i prokoukl a pochopil. Pochopil, že čtu zásadní materiál pro budoucnost lidstva. Asi jako kdybych v roce 1868 četl během pedikúry zevrubnou recenzi Kapitálu.
Nebudu dále revoluční teorii a zbrusu nový světový názor (jeho manifest zveřejněn roku 2013, česky 2014) rozebírat, však si to najděte sami. Mám-li shrnout věc jednou větou, pak: Jde o akceleraci rozpadu kapitalismu zevnitř, nikoliv zásluhou běsnění revolucionizovaného proletariátu, ale díky revoluci vědecko-technické (VTR, automatizace, robotizace atd.) s důsledkem likvidace mocipánů a z toho vyplývajícího obecného profitu, generálního blaha, definitivní záchrany planety a lidstva. Jako bych místo recenze Marxe četl o kříženci raného Asimova s pozdním Campanellou.
Přečtené jsem průběžně konzultoval s paní pedikérkou, která je bystrá a vždy ochotná se něčemu novému nad rámec péče o dolní končetiny přiučiti. Ta nevycházela z údivu a na základě mnou citovaných stěžejních pasáží článků jsme ještě před finančním vyrovnáním za službu dosáhli konsensu, že taková revoluční akcelerace je věc veskrze potřebná a žádoucí. Samozřejmě s výjimkou pedikérnictví. Nehty si od žádného robota stříhat nenechám. Nikdy! Ani po definitivním vyřešení otázky rozpadu kapitalismu.
Karel Heligr

Žádné komentáře:

Okomentovat